Mint korábban már írtam is, az egyén és a közösségek akarata, a közösség nagyságával arányosan távolodik egymástól. Ezzel egész jól meg lehet barátkozni, ha az egyének fő preferenciái támogatást élveznek a csoporton belül is. Érdekes képet kapunk, ha párhuzamokat keresünk az egyének céljai, problémái, fókusza kontra intelligenciája, testi és mentális épsége között.
A növényeknél a hiányzó tápanyag típusa, az embernél a Maslow-piramison elfoglalt hely meghatározó. Az alapszükségletekért küzdök is rendelkezhetnek indíttatással, hogy a magasabb szinteken is éljenek/gondolkodjanak, de ezt nem tűzhetjük célul eléjük.
Szóval nem várhatjuk el, hogy mindenkinek komoly rálátása, legyen a közösség és a természet fenntartható szabályozására, de még azt sem, hogy érdekelje ez a kérdés. Erre meg kell tanítani, ehhez fel kell emelni a piramis aljáról, de nem csak anyagilag, hanem szellemileg is. Bizonyos kultúrákban a harmóniára való törekvés ugyanúgy megvan a létminimumon tengődőknél, mint a gazdagabb rétegek köreiben. Távolra, csak magasról lát az ember. A jövőnk pedig messze van, amiért már most sokat kell tenni, hogy élhető legyen egyáltalán.
A politika eddig nem nagyon tett a témában semmit, miközben az adóforintjainkat herdálta. Azért is az LMP-t támogatom, mert ők komolyan gondolják, hogy a jövőnkért vállalt felelősség nem merül ki választási frázisokban. Már akkor is tevékenyek voltak ebben a számomra is nagyon fontos kérdésben, amikor még nem a választás volt a tét, hanem egy élhetőbb, emberibb környezet.
A szelektív gyűjtés, a visszaváltható flakonok, a többször használatos bevásárlószatyor, az energiatakarékosság már mindenkinek lehetőségeket adnak, de szervezetten sokkal többre lehet menni.

Néhány akció:

Határon átnyúló környezeti kockázatokHatáron átnyúló környezeti kockázatok

Ki lép fel az életveszélyes Mohi Atomerőmű bővítése ellen?

KLÍMAROBBANÁS - Lépj most!
Brüsszeli Kenguru-invázió! Magyar lobbisták a spájzban!
Fekete helyett zöld munkát!
Veszélyes lesz a bátaszéki uránbánya? Mint az atom!

Mindez egyelőre csak azt mutatja, hogy valakiknek ez is fontos, és ez már akár önmagában elég lehet, hogy támogassuk ajánlószelvényeinkkel. Kell ilyen erő a parlamentbe, mert nélkülük senki sem gondolkodik ott nagyobb, emberibb távlatokban.

Klíma MA. És holnap?

A bejegyzés trackback címe:

https://igyjartam-hu-politika.blog.hu/api/trackback/id/tr681764407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása